Levensloopbestendig wonen? Doe de woningscan.
6 tips om veilig, comfortabel en zelfstandig thuis te wonen
Vandaag wil iedereen zo lang mogelijk thuis wonen en daar slagen we ook steeds beter in. Slechts wanneer dit niet langer haalbaar is en meestal niet langer verantwoord, zoeken ouderen hulp in de residentiële ouderenzorg. Voor de ene is dat een assistentiewoning, anderen zijn beter gebaat met het woonzorgcentrum. Maar we staan beter ook tijdig stil bij hoe we de jaren hieraan voorafgaand veilig en comfortabel zelfstandig kunnen wonen. Het zal ons helpen om zo laat mogelijk thuis oud te worden.
Naast onze 6 handige tips graag ook je aandacht voor de handige Woningscan van Lang Zal U Wonen. De link vind je onderin dit artikel. Doe de scan en ontdek meteen of jouw woning is afgestemd op een oudere bewoner.
Een levensbestendige woning
Wie thuis oud wil worden, heeft nood aan een levensbestendige woning. Dit is een woning die is afgestemd op een veranderende mobiliteit waarvan we niet exact weten hoe die er precies zal uitzien en wanneer die zal opduiken. Sowieso komt voor ieder van ons de dag dat we strammer, trager, minder krachtig en stabiel worden. Het is belangrijk om hier tijdig werk van te maken. Dan kan je er ook langer van genieten.
Een levensloopbestendig woning is:
- Op maat van het aantal bewoners
- Toegankelijk
- Onderhoudsvriendelijk
- In de buurt van voorzieningen
- Betaalbaar
- Energetisch kwalitatief
Op maat
In België wonen we relatief groot en kwalitatief. Zodra de kinderen zijn uitgevlogen, vaak ook te groot. Een deel van de woning verdwijnt dan vaak onder de witte lakens. Toch blijven velen gehecht aan de woning waar zich het grootste deel van hun leven heeft afgespeeld. Begrijpelijk maar, zoals we vaak bij onze ouders hebben gezien, op termijn niet altijd de beste keuze. Een woning die niet langer goed onderhouden wordt, daalt in waarde. Wie denkt hiermee later een deel van de woonzorg te betalen, kan bedrogen uitkomen. Wie toch vasthoudt aan de gezinswoning, kan in bepaalde gevallen opteren voor woningdelen.
Toegankelijk en onderhoudsvriendelijk
Blijven alle delen van je woning in je latere levensjaren toegankelijk en comfortabel? Denk hierbij aan trappen, de badkamer en de tuin maar evengoed je slaapkamer en keuken moeten hierop ingericht zijn.
In de keuken zijn tegen dan de toestellen op hoogte ingebouwd, de onderkasten vervangen door pottenlades en liefst de kolomkasten vervangen door apothekerskasten. In het kleinste kamertje is het toilet wat hoger gemonteerd en in de badkamer vind je er nu een drempelloze inloopdouche met zitbankje of handgrepen bij het ligbad. Maar ook de tuin is tegen dan onderhoudsvriendelijk aangelegd.
In veel woningen is de trap de grootste uitdaging. Op termijn zit er vaak niets anders op dan een trapassistent of traplift te installeren. Anderen kiezen ervoor om slaapkamer en badkamer op de onderste woonlaag te voorzien.
Ligging
Niet te onderschatten is het belang van de ligging. In de buurt vind je noodzakelijke voorzieningen als winkels, openbaar vervoer, ontspanning en cultuur. Op www.mobiscore.be kan je nagaan of je ook zonder auto straks verder zelfstandig kan blijven wonen in die woning.
Energie
De energiekost van je woning kan je beperken door het isoleren van muren, vloeren en daken, plaatsen van hoogrendementsglas, een hoogrendementsketel of nog beter een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en een zonneboiler, ... Woningen met een goede energetische kwaliteit nemen toe in waarde en gaan ook vlotter van de hand.
Benieuwd hoe levensbestendig jouw woning vandaag is?
Je ontvangt aansluitend een rapport met tips en voorstellen om levensbestendig te wonen.