Beweegtips om langer zelfstandig te blijven
Beweegtips om langer zelfstandig te blijven
Hoe fitter u bent, hoe langer u op hoge leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen. Ook al hebt u lichamelijke beperkingen, het is nooit te laat om (weer) te bewegen. Zelfs een klein beetje beweging leidt tot grote winst. Ontdek hier enkele belangrijke tips waar u meteen mee aan de slag kunt.
Grote winst, ook met beperkingen
Ouder worden gaat gepaard met lichamelijke veranderingen. Wie weinig tot niet beweegt, merkt daar extra snel de gevolgen van: opstaan gaat misschien niet meer zo gemakkelijk, traplopen wordt een steeds moeilijkere opgave. Maar gelukkig is er goed nieuws: het is nooit te laat om (weer) te bewegen want zelfs hele kleine bewegingen leiden in het begin al tot grote winst. Regelmatig bewegen is niet alleen winst voor een langere lichamelijke zelfstandigheid, maar houdt ook het brein langer fit! Ook al heeft u ergens last van, dan hoeft u zich niet te laten weerhouden om te bewegen: het is juist goed voor u.
Tips voor dagelijks bewegen
Hieronder leest u tips voor dagelijks bewegen (voor senioren). Ook mantelzorgers en hulpverleners kunnen hier hun voordeel mee doen.
- Doe iedere dag vijf tot zeven minuten een aantal oefeningen. U kunt deze zelf of samen met een hulpverlener of mantelzorger doen. Het liefst doet u deze op vast momenten, bijvoorbeeld direct na het opstaan. Op Youtube staan veel oefeningen voor thuis, zoals functioneel bewegen voor ouderen, yoga en beweeglijkheid en stevig op de benen. Een poster met eenvoudige oefeningen die u overal kunt doen is ook heel handig. Een voorbeeld van een YOUTUBE filmpje: KLIK OP "Functioneel bewegen voor ouderen"
- Vind een eenvoudige ‘fitnessfiets’ (Home Trainer) om dagelijks tien minuten op te fietsen (zelfs voor de televisie). Voor zo’n € 50 zijn genoeg tweedehands hometrainers te koop. Kijk bijvoorbeeld eens op de website 2dehands.be: KLIK HIER
- Doe uw huishouden (toch) zo veel mogelijk zelf. Dit hoeft niet altijd op één dag. Verdeel de huishoudelijke klussen over de dagen en vraag voor lastige klussen iemand bij u in de buurt of doe dit samen met uw hulpverlener.
- Zet vaker muziek aan waar u vroeger (en nog steeds) van genoot, tijdens uw dagelijkse activiteiten. Vaak nodigt dit uit om actiever te zijn dan anders.
- Ga op zoek naar beweegactiviteiten in de buurt (bijvoorbeeld bewegen op muziek, (zit)gymnastiek, zwemmen, petanque, yoga). U kan ook hulpverleners of familie vragen naar mogelijkheden en eventueel vervoer naar deze activiteiten toe. Of wanneer dat kan: ontdek deze activiteiten samen. Via uw gemeente (in Gemeentehuis bijvoorbeeld) kan u vaak een lijst met activiteiten inclusief contactgegevens bekomen.
- Als u een tablet of smartphone bezit, maak dan eventueel gebruik va APPS die u helpen actiever te blijven. Via Google Play Store (indien je een Android toestel hebt, bijvoorbeeld een Samsung) of de Apple App Store (indien je een I-Pad of I-Phone hebt) kan je hiervoor zoeken in de rubriek: GEZONDHEID & FITNESS. Benieuwd? KLIK HIER voor& Google Play Store OF KLIK HIER voor Apple App Store
- Gebruik een goede stappenteller of polsarmband als instrument om uw activiteiten te volgen als hulp om u zelf een dagelijks doel te stellen. Een polsarmband is wel duurder, maar veel nauwkeuriger. Een stappenteller-app op de smartphone is een gratis alternatief.
- Zoek een vaste wandelroute die u van deur tot deur kunt maken. U wilt niet alleen? Vraag een buur, familielid of mantelzorger mee. Ook dagelijkse boodschappen of koffiedrinken op de route kunnen doelen zijn.
- Houdt u van tuinieren? Dat is ook een goede bezigheid waarmee u ‘vanzelf’ meer beweegt. U hoeft hier niet eens een tuin voor te hebben. Tuinieren kan ook op een balkon of vensterbank. U kunt daar prima bloemen, kruiden en groenten telen in potten & bakken. Tuinieren kan ook samen met hulpverlener of mantelzorger.
Opgelet: Begin je pas met sporten, ga indien nodig langs bij de dokter om te bepalen welk niveau je aankunt.
Als u met de tips start, dan is het goed om ook het volgende te weten.
Start klein, maar wel direct. Wandelingen hoeven bijvoorbeeld niet meteen 15 minuten te duren, begin met een klein stukje en bouw het daarna uit. Bedenk ook dat u minimaal slechts 30 minuten per dag écht in beweging hoeft te zijn om gezond te blijven. Dit kan op verschillende momenten van de dag en kunt u met allerlei activiteiten combineren. Alles wat u extra doet is goed meegenomen. Tel bij het wandelen het dagelijkse huishouden, tuinieren en wat simpele oefeningen op en u bent al snel goed bezig!
Meer beweging in uw dag vraagt om een beetje creativiteit en dwingt u om uw gedrag anders te maken dan u gewend bent. Dat is vaak niet eenvoudig, want uw ‘oude’ gedrag deed u al zo lang. Ervaring en onderzoek wijzen uit, dat u ander gedrag minimaal twee tot drie maanden vol moet houden om er een ‘nieuwe gewoonte’ van te maken. Dus geef niet te snel op en weet dat u ná die eerste tijd een nieuw, fijner en beter leefpatroon heeft.
Zoek en vind een stok achter de deur. Dit kan helpen om van dagelijks bewegen een routine te maken. Afspreken om samen met iemand anders te bewegen werkt goed. Wat ook helpt is uzelf een beweegdoel te stellen. Dan kan iemand anders u ook helpen om u aan dit doel te houden, bijvoorbeeld de hulpverlener of mantelzorger.
Veel succes!
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de Nederlandse website ‘Alles Zelf’: https://www.alleszelf.nl/bewegen/
Zoek op WOONZORGWEB.be: