Nuttige informatie over Thuiszorg, thuisverpleging en poetshulp

Vele mensen vragen het zich af: wanneer is het tijd om thuiszorg of poetshulp in te schakelen? Eenvoudig. Wanneer jij – of de persoon waarvoor je zorgt – er nood aan heeft.

Afhankelijk van de behoefte doe je dan beroep op dienstverleners die aan huis komen. Je kan op Woonzorgweb eenvoudig zoeken naar aanbieders van deze verschillende thuiszorg diensten. Hieronder alvast meer informatie.

Thuisverpleging en -zorg

Ben je ziek of word je een dagje ouder? Dan bestaan er oplossingen die je kunnen helpen: multidisciplinaire teams bieden de zorg en diensten die je in een gezinsomgeving nodig heeft.

De sector van de thuishulp en thuiszorg heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en biedt diensten aan gaande van maaltijdbedeling tot medische thuisverpleging.

Als je verpleegkundige verzorging nodig hebt, kun je een beroep doen op een dienst thuisverpleging of een zelfstandige thuisverpleegkundige.

De thuisverpleging gebeurt op basis van een voorschrift van de behandelende arts.

De thuisverpleegkundige kan een hele waaier van verpleegkundige opdrachten opnemen, zoals algemene verzorging, wondverzorging, inspuitingen geven, lavementen plaatsen, infusen of sondevoeding toedienen, zorg bij blaassondes en stoma.

De betaling van de verzorging gebeurt in de meeste situaties rechtstreeks door de mutualiteit (derdebetaler systeem).

Voor informatie kan je steeds terecht bij de sociale dienst van het OCMW, ziekenfonds of ziekenhuis. Ook jouw huisarts is uitstekend geplaatst om te oordelen of thuiszorg wenselijk is en om te helpen de thuiszorg op te starten. Een overzicht van aanbieders van thuisverpleging en thuiszorg vind je uiteraard ook op Woonzorgweb.be.

Poetshulp via Dienstencheques

Een aantal diensten aan huis kun je betalen met dienstencheques. Die diensten staan in voor het schoonmaken van jouw woning. Maar je kan deze poetshulp meestal ook inzetten om te helpen met  wassen en strijken, boodschappen doen, occasionele naaiwerken of maaltijden bereiden.

Op Woonzorgweb vind je een hele reeks aanbieders met dienstencheques. Hieronder enkele praktische zaken waarmee je rekening dient te houden.

  • Waar kan je deze dienstencheques aankopen?

Je kunt dienstencheques aankopen bij Sodexo Pass Belgium (tel. 02 547 54 95) of via www.dienstencheques-vlaanderen.be of www.dienstencheque.brussels.

  • Hoeveel dienstencheques mag je per jaar gebruiken?

Per jaar per gebruiker kun je maximaal 500 cheques kopen.

Het aantal cheques per gezin wordt beperkt tot duizend cheques (800 aan 9 euro en 200 aan 10 euro).

Er bestaat een uitzondering voor eenoudergezinnen, personen met een handicap, ouders van minderjarige kinderen met een handicap en ouderen met een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. Deze personen (groepen) kunnen tweeduizend cheques per jaar bestellen.

Je dienstencheques kun je inbrengen voor de belastingen. De belastingvermindering is afhankelijk van je woonplaats (Vlaanderen of Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

  • Sta even stil bij...

Informeer welk systeem het voordeligst is in jouw situatie. Poetshulp via dienstencheques is namelijk niet altijd goedkoper dan gewone poetshulp. Ook als je geen belastingbrief ontvangt, kun je dienstencheques inbrengen. Vraag daarvoor een belastingbrief aan bij je lokaal belastingkantoor en voeg er het fiscaal attest van de dienstencheques bij.

 

VIND POETSHULP MET DIENSTENCHEQUES IN UW BUURT

VIND THUISZORG-THUISVERPLEGING IN UW BUURT

MEER INFORMATIE OVER THUISZORG EN THUISVERPLEGING