Mijn Budget

We kunnen er niet omheen: je budget en je budget beheren is belangrijk. Zeker in het kader van betaalbaar en comfortabel wonen. Maar hoe kan je op een relatief eenvoudige manier het maximale uit je budget halen? Hoe kan je enerzijds je inkomsten zo hoog mogelijk maken en anderzijds je kosten onder controle houden? In deze rubriek trachten we U alvast op een overzichtelijke manier wegwijs te maken doorheen je budget en de keuzes die je eventueel zal moeten maken met het oog op een betaalbare toekomst. De rubriek is opgebouwd rond 2 cruciale vragen:

Hoe betaal & organiseer ik mijn volgende levensfase?

Inkomsten

Bij de inkomstenzijde gaat het in de eerste plaats om je loon/wedde of je pensioen. Maar er zijn uiteraard meerdere manieren om je inkomen te verhogen of zo goed mogelijk te beheren. Denk maar aan het klassieke spaarboekje, maar evengoed aan inkomsten uit lijfrente. Wilt U graag de verschillende opties bekijken?

LEES VERDER…

Uitgaven

Je hebt vaste uitgaven (kosten) en variabele uitgaven (kosten). Belangrijke posten bij uitgaven zijn uiteraard wonen (je eigen woning of een huurwoning) en voeding. Maar denk net zo goed aan medische uitgaven, verzekeringen, tot zelfs de kosten van je kleinkinderen. Je uitgaven onder controle houden zonder teveel in te boeten is de boodschap.

Welke belangrijke budgettaire keuzes komen er op mij af?

Financieel

Welke keuzes zal ik eventueel (moeten) maken om financieel rond te komen? Zet ik het budget van mijn groepsverzekering bijvoorbeeld op een spaarboekje? Of beleg ik dit beter? Of investeer ik eventueel in vastgoed, zoals bijvoorbeeld door de aankoop van een serviceflat (assistentiewoning)?

Materieel

Een van de grootste kostenposten is zonder twijfel je woonst. Of je nu huurt, afbetaalt, of reeds volle eigenaar bent. Moet ik eventueel kleiner gaan wonen? Moet ik mijn woning laten aanpassen of eventueel opsplitsen? Wat met mijn wagen? Ook hier zijn er belangrijke keuzes te maken.