Wat is het verschil tussen een serviceflat en een assistentiewoning?

wat is het verschil tussen serviceflat en assistentiewoningEr circuleren vandaag heel wat termen. Denk maar aan assistentiewoning, zorgflat of serviceflat. En eigenlijk is er maar één officiële benaming: erkende assistentiewoning.

Het verschil tussen beide is dat een serviceflat niet moet voldoen aan wettelijke minimumvereisten terwijl een erkende assistentiewoning hier wel aan moet voldoen.

Wil dit zeggen dat een serviceflat daarom niet geschikt is om als (iets) oudere daarin te gaan wonen? Zeker niet. Er zijn wel degelijk serviceflats waar het zeer aangenaam wonen is en de nodige zorg zeker ook mogelijk is.

Wil je graag zeker zijn van je keuze? Vraag de uitbater dan zeker naar zijn of haar erkenningslabel.

Wat mag je verwachten van een erkende assistentiewoning?

Een erkende assistentiewoning moet minstens voldoen aan de volgende eisen:

  • Er is een woonassistent die kan helpen bij jouw mogelijke problemen en vragen.
  • Er is de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke, aangepaste zorg): als er zich een noodsituatie voordoet, ben je er zeker van dat er onmiddellijk de nodige zorg wordt geboden.

Crisiszorg is een onmiddellijke en aangepaste interventie bij een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg moet worden geboden.

Overbruggingszorg is aangepaste zorg die aansluit bij crisiszorg en die gedurende een korte periode wordt verleend in afwachting dat de zorg wordt verleend die de bewoner zelf heeft gekozen.

  • Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en er is een bewonersraad waar bewoners hun advies mogen geven over de werking.
  • In een assistentiewoning wordt 24 uur op 24 toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij je oproep dag en nacht meteen wordt beantwoord. Zorg is er niet 24 uur op 24. De zorg in een assistentiewoning is deze die je zou ontvangen indien je thuis zou verblijven.

Voor wie is een assistentiewoning bedoeld?

Voor iedereen die nog zelfredzaam is, maar nood heeft aan:

  • een aangepaste en veilige woonst en woonomgeving
  • sociale contacten.

Wil je graag het aanbod in jouw buurt kennen?

VIND EEN ASSITENTIEWONING TE HUUR

VIND EEN ASSISTENTIEWONING TE KOOP