Serviceflat of assistentiewoning: voor wie en wanneer?

Een serviceflat of assistentiewoning is wonen op maat van de generatie nieuwe senioren. Senioren met nog een heel leven voor de boeg, met nog veel reizen op de planning,…

Een typische situatie van nieuwe senioren is: net met pensioen, de kinderen zijn het huis uit, en dat huis is ook reeds afbetaald. En eigenlijk is dat huis nu dus te groot, en te ver weg van alles. Je denkt aan je oude dag, waarop die kleine verplaatsingen steeds moeilijker zullen worden, maar eigenlijk is dat nog veraf…

Net op dat moment is de tijd rijp om te denken aan een comfortabele serviceflat. Een serviceflat is immers geen woonzorgcentrum (rusthuis), maar is een thuis op maat van de nieuwe senioren. Comfort, gezellig samen zijn met de buren, eventueel zelfs samen eten, en dit in een veilige en beschermde omgeving - en dat is meer dan een noodknop -, en met leeftijdsgenoten.

Als jonge senior kan je je snel en gemakkelijk aanpassen aan je nieuwe woonomgeving, dus kies best tijdig voor een serviceflat. Je kan hierbij kiezen voor een serviceflat te huur of voor een serviceflat of assitentiewoning te koop.

Als je gezondheid plots achteruit zou gaan, wat natuurlijk niet te hopen is, kan je dankzij het zorgaanbod nog gewoon in je eigen serviceflat blijven wonen. Hetgeen anders wel eens sneller zou kunnen eindigen in een echt verzorgingstehuis, wat je vaak niet meteen wenst.

Opgelet: Sommige serviceflats, meestal uitgebaat door OCMW en/of de gemeente, verlenen voorrang aan eigen inwoners (of ouders van inwoners). Je moet dus vaak reeds een paar jaar in de gemeente wonen om in aanmerking te komen voor een serviceflat. Private serviceflats en assistentiewoningen hebben deze beperking niet.

Benieuwd of er interessante serviceflats (assistentiewoningen) in uw buurt zijn?

 

LEES OOK VOLGEND ARTIKEL:
5 redenen om anders en kleiner te gaan wonen