Hoe gaan we later wonen?
BRON: Plus Magazine website - 19 November 2015 - Auteur : Ariane De Borger, Nicolas Evrard, Kari Van Hoorick
In 100 jaar tijd hebben we 30 gezonde levensjaren gewonnen. Het is dus vandaag – wanneer je 50 bent – dat je de tweede fase van je leven moet plannen, zodat je een gelukkige toekomst tegemoet gaat.
Via vier rondetafelgesprekken met experts stapt Plus Magazine (partner van Woonzorgweb) mee in het project Vroeger denken aan later dat de Koning Boudewijnstichting in 2012 heeft opgestart.
Hieronder vindt u enkel belangrijke punten en quotes terug. Het volledige artikel vindt u op PLUSMAGAZINE.be.
- HUISVESTING IS BELANGRIJKER DAN ZORG
“De overheid focust nu op zorg. Maar die is onbetaalbaar in niet aangepaste huizen. Het beleid moet zich dus op huisvesting richten. De zorg moet in de huisvesting kunnen komen, niet omgekeerd.”
- WONEN GAAT OVER MEER DAN ALLEEN OVER JE HUIS
“Een woonplaats is veel meer dan je huis”, pikt Eric Cloes in. “Het draait ook om je sociale contacten, de plek waar je een groot deel van je leven hebt doorgebracht.”
- TECHNOLOGIE IS NUTTIG, MAAR NIET ZALIGMAKEND
Willem-Jan Jacobs, van Living Tomorrow: “Nu zijn de huizen nog helemaal niet met technologie uitgerust, maar er bestaan zo veel middelen die we in onze woningen kunnen voorzien: systemen die alarm slaan als iemand valt, tablets die zowel het contact met de buurt, de familie en de vrienden, als een betere opvolging door de verzorgers kunnen verzekeren. In de toekomst zullen intelligente huizen kunnen vaststellen of iemand hulp of zorg nodig heeft. Die hulpmiddelen kunnen zonder veel kosten in bestaande woningen worden geïntegreerd: ze zijn veel goedkoper geworden dan pakweg 20 jaar geleden. En er zijn nog veel meer implementeerbare toepassingen op komst.”
- DENK KLEIN!
De overheid moet mensen duidelijk maken “dat hun appeltje voor de dorst rot wordt en hen uiteindelijk verhindert om de regie over hun leven in eigen handen te houden”, dixit Verté. Daarom moet de overheid mensen aanmoedigen om te investeren in een aangepaste woning.
- WOONZORGCENTRA MOETEN WORDEN HERDACHT
Grote woonzorgcentra hebben afgedaan, er moeten kleinschalige, leeftijdsbestendige wijken en woningen met zorggarantie komen, daarover zijn onze experts het eens. Volstaat dat om mensen over de streep te trekken? Willem-Jan Jacobs vindt dat een haalbare kaart: “Je kan de drempel verlagen door mensen zelf te laten kiezen. Als wij assistentiewoningen bouwen, willen heel wat vijftig- en zestigplussers daarin investeren. Niet om er meteen in te trekken, maar om zo zelf te kunnen kiezen waar ze zullen terechtkomen. Ze zijn als de dood om ergens naartoe te moéten gaan.”
“Ik denk niet dat het rusthuis zal verdwijnen, wél dat het zich moet aanpassen aan de veranderde realiteit”, zegt Marie-Pierre Delcour.
LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP DE WEBSITE VAN PLUS MAGAZINE
Meer informatie over het project ‘Vroeger denken aan later’ van de Koning Boudewijnstichting vind je op www.maakplannen.be.