Mentaal fit blijven? De website Checkjezelf.be kan helpen!

Mentaal fit blijven? De website Checkjezelf.be zet je op weg, in coronatijden én daarbuiten! Met tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen. Ben je bezorgd om iemand in je omgeving? Wil je weten hoe je iemand kan ondersteunen om zich goed te voelen? Ook daarvoor kan je terecht op checkjezelf.be.

Corona heeft een onmiskenbare invloed op ons leven. Een normaal sociaal leven kan nu even niet. Plannen vallen weg. Veel Vlamingen verliezen hierdoor de moed.

Omdat de crisis iedereen ook mentaal zwaar treft, lanceerde de Vlaams minister van Welzijn, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, checkjezelf.be. Dit platform helpt Vlamingen om mentaal fit te blijven met tips, oefeningen en verhalen. Het online platform werd (en wordt) verder uitgebreid met nieuwe thema’s die vooral een positieve boodschap willen brengen.

Positieve nood

De huidige coronasituatie beheerst de media. We worden overspoeld met intens nieuws. Het maakt mensen neerslachtig, angstig, onzeker. En ook coronamoe. Om mensen hierin te ondersteunen worden 2 nieuwe thema’s toegevoegd: positiviteit en zingeving.

Ook thema’s als zelfvertrouwen, piekeren, verbondenheid, ouderschap en jobverlies worden behandeld.

Praktische oefeningen

Op checkjezelf.be kan je ook praktisch aan de slag met de thema's, via eenvoudige oefeningen. Zo zijn er oefeningen om op een ludieke manier te ontspannen, om dankbaar te leren zijn of om je emoties toe te laten en te accepteren. Het platform is er voor iedereen vanaf 16 jaar die vragen heeft over zijn of haar mentaal welbevinden. Of uitdagingen ondervindt op dat vlak.

(Bekende) Vlamingen delen hun ervaringen

Op checkjezelf.be delen verschillende Vlamingen hun persoonlijke ervaringen rond verschillende thema’s. Bekende Vlamingen doen dit in een videoboodschap. Zo toont de goedlachse Ketnet-ster Francisco Schuster welke onvervalste positivo hij is. Radiopresentatrice Leen Demaré spreekt openhartig over wat haar plotse jobverlies met haar deed en Sarah Vandeursen, bekend van o.a. De Ideale Wereld en Callboys, heeft het over iets dat ze nog vaak doet: piekeren.

Ook geven verschillende experten uitleg en concrete tips in korte videoboodschappen. Psychiater Dirk De Wachter praat over verbondenheid en zingeving; gedragstherapeut en professor Filip Raes spreekt over piekeren en prof. Dr. Jessie Dezutter gaat in op positiviteit. Daarnaast vertelt kindertherapeute Nicole Vliegen over ouderschap en professor arbeidspyschologie Hans De Witte over jobonzekerheid.

 

Het team van Woonzorgweb wenst jou en jouw naasten
alvast warme momenten toe in deze minder evidente tijden.