Een goede woning is essentieel voor een situatie van thuiszorg

Een goede woning is zeer belangrijk, zeker in het geval van een situatie van thuiszorg. Als het noodzakelijke comfort aanwezig is en de woning is voldoende veilig en comfortabel, kan een zieke of hulpbehoevende persoon langer thuis verzorgd worden. Ook voor mantelzorgers en professionele hulpverleners kan een goede woning de belasting aanzienlijk beperken.

Wat zijn de mogelijkheden van aangepaste woningen?

Vooreerst kan men nadenken over de inrichting en aanpassing van de eigen woning. Er kunnen hiervoor tips gegeven worden en er zijn financiële tegemoetkomingen verkrijgbaar. Wie wil vermijden ooit een woning te moeten verbouwen of te moeten verhuizen omwille van lichamelijke beperkingen, kan een levenslange woning bouwen. Voor wie opziet tegen een verbouwing, maar toch autonoom wil blijven wonen met behulp van familieleden, is er een (zij het beperkt) aanbod van aangepaste woningen op de markt. Tenslotte biedt het duplexwonen, kangoeroewonen, serviceflats of Abbeyfieldwoningen heel wat mogelijkheden. Er zijn heel wat individuen en gezinnen die zelf creatief op zoek gaan en nieuwe woonvormen creëren.

Waarom aandacht voor woninginrichting en –aanpassing?

De woning en de woninginrichting spelen een belangrijke rol in het geheel van de thuiszorg. Een onaangepaste woonomgeving, trappen en niveauverschillen bijvoorbeeld, maar ook stroeve of moeilijk schoon te maken vloerbekleding, smalle schuifdeuren, onbereikbare schakelaars en stopcontacten of gebrek aan (sanitair) comfort, kunnen de draaglast van de mantelzorger onnodig verzwaren en de zelfstandigheid van de zorgbehoevende persoon verlagen.

Zaken die u woning veiliger kunnen maken zijn soms ingrijpend, maar zeker niet altijd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat: 

  • matten en tapijten niet kunnen wegschuiven
  • een antislipmat in het bad/de douche ligt
  • dagelijks keukengerief binnen handbereik ligt (en niet in de bovenste kast, zodat een laddertje nodig is)
  • er eventueel een tweede trapleuning is aangebracht, of hellend vlak of traplift
  • u eventueel voor een instapbad opteert
  • u zorgt voor een comfortabele inrichting en meubilair (bijv.: handgrepen aan het bad en toilet) 

MEER INFORMATIE OVER WONINGAANPASSINGEN & TIPS VINDT U O.A. BIJ: