Seksualiteit in het Woonzorgcentrum

Onderzoek: seksualiteit in woonzorgcentrum blijft taboe 

Seksualiteit bij ouderen blijft nog een taboe en rond seks in woonzorgcentra bestaat nog steeds veel onwetendheid en onwennigheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de hogeschool Odissee en consultancybureau JVV Q in Zorg in 2015 hebben uitgevoerd bij 400 medewerkers van woonzorgcentra.

Niet alleen geeft de helft van de ondervraagden aan dat er te weinig aandacht besteed wordt aan seksualiteit van ouderen, één op de drie zegt dat er zelfs maatregelen genomen worden om het seksueel gedrag van bewoners af te remmen.

Veel taboes resten er anno 2016 niet meer. Maar seksualiteit bij ouderen blijft nog wel wat in de taboesfeer hangen. Nochtans blijkt uit eerder onderzoek dat mensen op hoge leeftijd seksueel actief blijven. Zo blijken 65-plussers gemiddeld een keer om de twee weken seks te hebben. Toch lijkt seks bij ouderen in het woonzorgcentrum nog steeds moeilijk bespreekbaar...

LEES VERDER OP DE WEBSITE VAN KNACK.BE

Seksualiteit in het woonzorgcentrum: Taboe nog lang niet doorbroken

Seksualiteit en intimiteit zijn ook op latere leeftijd belangrijke thema’s in ons leven. Toch is het niet vanzelfsprekend om ze een plaats te geven in een woonzorgcentrum. Medewerkers weten vaak niet hoe te reageren. Er is grote nood aan vorming.

Seksualiteit bij ouderen is mogelijk één van de laatste seksuele taboes. We associëren seks nog steeds met jonge en strakke lichamen. Bij seks op oudere leeftijd kunnen we ons nauwelijks iets voorstellen. Onderzoek toont aan dat mensen tot op hoge leeftijd seksueel actief blijven. Zo blijken 65-plussers gemiddeld een keer per twee weken seks te hebben.

Het stereotype denken over seksualiteit op oudere leeftijd blijft bestaan. Het heeft ook een impact op de attitudes die hulpverleners en omgeving hebben ten opzichte van seksualiteit bij ouderen. Ouderen gaan deze stereotype denkwijzen ook internaliseren. Hierdoor gaat men ervan uit dat intimiteit en seksualiteit niet hoort, ook al voelt men de behoefte nog. Of men schaamt zich voor de seksuele behoeften die men heeft en durft dit niet aan te kaarten met verzorgenden of de omgeving.

Seksualiteit hoort bij het leven. Het heeft dan ook een plaats in het woonzorgcentrum. De dagelijkse realiteit is echter heel anders. Seks bij ouderen is zo goed als onbespreekbaar. Medewerkers van een woonzorgcentrum worden er geregeld mee geconfronteerd. Een oudere man die een erectie krijgt tijdens het verzorgen. Een koppel op de afdeling dat op dezelfde kamer wil slapen. Een vrouw met dementie die zich in het openbaar ontkleedt...

LEES VERDER OP DE WEBSITE VAN SOCIAAL.NET

ZOEK OP WOONZORGWEB.BE