8 voordelen van een job in de zorg

werken in de zorgWerken in de zorgsector: iets voor jou? Lees het artikel en wik en weeg.

Want ook al vergen zorgjobs best wat energie, misschien kunnen de voordelen van de sector je overtuigen om de sprong te wagen.

1. Wat je doet, is zinvol

Zou jij door jouw job een verschil willen maken voor andere mensen? Dan is de zorg iets voor jou. Jouw inzet betekent iets in het leven van zorgbehoevenden, ouderen en andere zorgontvangers. Niet alleen de praktische of medische hulp is daarbij van tel. Weten dat zij op jou kunnen rekenen, maakt voor zorgbehoevenden een wereld van verschil.

2. Er is werk

Een belangrijk gegeven voor jouw zoektocht: de zorg heeft werk. Heel wat beroepen in de sector krijgen van de VDAB de stempel van ‘knelpuntberoep’: verpleegkundigen, zorgkundigen, arts, schoonmaker bij mensen thuis, chef-kok, onderhoudselektriciens… Voor al deze beroepen is er op de arbeidsmarkt een tekort aan kandidaten. Heb je de gepaste kwalificaties of ben je bereid die te behalen? Dan is de kans dus groot dat jij in de zorg aan de slag kunt.

ONTDEK OPENSTAANDE VACATURES IN DE ZORG

3. Je werkt dicht bij huis

Woonzorgcentra, assistentiewoningen, poetshulpbedrijven… in haast elke gemeente vind je ze. Er is vast een zorginstelling in jouw buurt die vacatures heeft. Doordat je niet lang moet pendelen heb je meer tijd voor jezelf en je gezin. Je kan ook kiezen voor een job waarbij je op verschillende plaatsen werkt, zoals die van thuisverpleegkundige.

4. Je komt veel mensen tegen

Ben je een sociaal type, ga je graag om met mensen? Dan is de zorg een ideale omgeving. In veruit de meeste zorgberoepen heb je contact met zorgontvangers die graag een praatje slaan. Voor hen is het verzorgend personeel een belangrijke factor in hun sociaal leven.

hart5. Correct loon dat evolueert

De meeste lonen in de zorg volgen barema’s. Je verdient nooit minder dan wat in de barematabel staat. Hoe meer dienstjaren, hoe hoger je klimt in die tabel. Je kan ook een loonsprong maken als je een promotie in de wacht sleept.

Het salaris is ook afhankelijk van het diploma. Zo verdient een master meer dan een bachelor (A1-diploma). Na 5 jaren dienst mag een niet-kaderlid rekenen op meer dan 2500 € bruto. Een kaderlid met dezelfde anciënniteit doet nog eens 750 € beter.

In de gezondheidszorg werk je vaak in een ploegensysteem of tijdens het weekend en feestdagen. Hiervoor word je extra vergoed. Dat overloon kan aardig aantikken.

6. Ook rijpere kandidaten maken kans

Werk vinden als vijftigplusser is zelden gemakkelijk. De zorg is één van de sectoren waar vijftigplussers wel welkom zijn. Voor een job als huishoudhulp of verzorgende zijn oudere kandidaten erg geschikt. En mits omscholing liggen ook andere taken in het verschiet. Heb je veel ervaring en zoek je (gedwongen) ander werk? Overweeg dan zeker een overstap naar de zorg.

TIP: de VDAB organiseert zorgopleidingen waar financiële voordelen aan vasthangen.

7. Voor elk wat wils

Jobs in de zorg kunnen heel divers zijn. Behalve zorgkundigen en verpleegkundigen heeft de sector nood aan veel andere profielen. Denk maar aan informatici, administratieve profielen en logistieke medewerkers. Ook ingenieurs kunnen in de zorg aan de slag.

8. Innovatie

Zorginstellingen zijn professionele bedrijven die voortdurend innoveren. Je komt er meer en meer in aanraking met nieuwe technologieën en mogelijkheden. Door te werken in de zorg blijf je dus ook up-to-date en leer je steeds bij.

ONTDEK VACATURES IN DE ZORG OP WOONZORGWEB

Vind jobs / vacatures voor Verpleegkundige

Vind jobs / vacatures voor Zorgkundige

Vind jobs / vacatures voor Poetshulp