Andere woonvormen voor senioren

Naast assistentiewoningen en het woonzorgcentrum zijn er nog alternatieve woonvormen voor senioren: aanleunwoningen, clusterwoningen, groepswoningen, satellietwoningen, kangoeroewoningen,...

Aanleunwoningen zijn gebouwd in de onmiddellijke omgeving van een woonzorgcentrum (rusthuis) en de bewoners kunnen genieten van dienstverlening die daar wordt aangeboden, zoals eten, verzorging, …

 

Clusterwonen is een vorm van kleinschalig groepswonen met zorgruimten en rond-de-klok aanwezigheid van ondersteunend personeel. Een clusterwoning is een woning waar iedereen zijn of haar eigen privacy heeft, zoals een slaapkamer, sanitair, een kleine ingebouwde keuken, maar er ook een aantal gemeenschappelijke voorzieningen en een zorgpost zijn.

Men spreekt van groepswonen of co-housing wanneer valide senioren een huis delen om elkaar te ondersteunen. Iedere persoon of koppel heeft privé-woonruimte, maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimten. Een voorbeeld is het Abbeyfieldhuis, een kleinschalige groepswoning voor mensen van 55 jaar en ouder dat wordt ondersteund door 1 of 2 vrijwilligers. Elke bewoner heeft een eigen appartement en is volledig zelfstandig en autonoom, maar kan wel de andere bewoners ontmoeten in een gemeenschappelijke huiskamer voor één of andere gezamenlijke activiteit. Er is een vorm van verbondenheid en wederzijdse dienstverlening tussen de bewoners.

Satellietwoningen liggen op een afstand van een woonzorgcentrum, maar de bewoners kunnen rekenen op zorgen en diensten van dit WZC.

Kangoeroewoningen bestaan uit twee woonzones: één, doorgaans op de gelijkvloerse verdieping, voor een oudere of een bejaard koppel, en één, doorgaans op de hogere verdieping(en) voor een jonger koppel. Deze woonvorm heeft praktische voordelen voor de twee generaties. De jongeren kunnen hulp bieden in noodsituaties, boodschappen doen voor de senioren, terwijl zij bijvoorbeeld voor de opvang van de kinderen kunnen zorgen. Ook de overheid ziet voordelen in deze woonvorm. Zo bestaan er subsidiemogelijkheden voor wie een bestaande woning wil ombouwen tot een kangoeroewoning.

Enkele voorbeelden van alternatieve woonvormen vind je op Woonzorgweb tussen de assistentiewoningen en serviceflats.

ZOEK EEN SERVICEFLAT OP WOONZORGWEB