CORONA UPDATE – VACCINATIE

Januari 2021 - De weg naar de vrijheid is ingezet. Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op  volle toeren. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten.

Eindelijk, zullen velen nu denken. Wij van de redactie van Woonzorgweb denken er net hetzelfde over. We kijken nu al uit naar meer sociale contacten, knuffels, familiebezoeken, enz… Maar voor het zover is moeten er natuurlijk nog miljoenen Belgen gevaccineerd worden.

Hieronder geven we graag extra informatie rond de vaccinatiecampagne. We verwijzen ook graag door naar de officiële websites van de overheid waar u de laatste informatie kan terugvinden.

 

Hoe verloopt jouw vaccinatie?

Als het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook waar je je kan laten vaccineren.

Bedoeling is dat iedereen zich kan laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van zijn woonplaats. Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft voldoende parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers. Mensen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken, worden aan huis gevaccineerd. Niemand zal vergeten worden.

Eenmaal toegekomen in een vaccinatiecentrum doorloop je 4 stappen naar het verlossende prikje:

  1. Onthaal: Een onthaalmedewerker checkt je gegevens.
  2. Registratie: Een verpleegkundige geeft je info over het vaccin, registreert je en jullie maken een afspraak voor de tweede inenting.
  3. Vaccinatie: Een verpleegkundige vaccineert je.
  4. Opvolging: Je mag een kwartiertje rusten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn.

Je bent veilig gevaccineerd!

Op Zoek naar meer informatie? Klik op onderstaande link:

Vaccinatiecentra in Vlaanderen: wanneer en waar krijg ik mijn vaccin?

 

Waarom zou je jou moeten laten vaccineren? 

Het is begrijpelijk dat je met vragen zit rond deze vaccinatie. Het is echter belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Want om groepsimmuniteit op te bouwen dient meer dan 70% van de bevolking - een 9 miljoen mensen - zich te laten vaccineren.

Zit je met vragen als:

  • Is het vaccin veilig?
  • Wie krijgt het vaccin en wanneer?
  • Hoe zal vaccinatie in de praktijk verlopen?

Neem dan zeker eens een kijkje op de website van info-coronavirus van de Federale Overhied.

KLIK HIER voor vragen en antwoorden over COVID-19 Vaccinatie

 

Hoe zit het met opnames in de Woonzorgcentra?

Nu bijna alle bewoners en personeel van de woonzorgcentra zijn gevaccineerd, ontvangt het merendeel van de zorgcentra opnieuw bewoners en waarborgt men iedereen een veilig verblijf. Natuurlijk, mits het blijven respecteren van strikte veiligheidsmaatregelen door iedereen.

De situatie en maatregelen kunnen verschillen van woonzorgcentrum tot woonzorgcentrum. We raden dan ook aan om contact op te nemen met het betreffende centrum voor meer informatie.

VIND HIER EEN WOONZORGCENTRUM