CORONA UPDATE 10-06: Bezoekregeling woonzorgcentra en assistentiewoningen versoepelt

--- De informatie van dit artikel is mogelijks verouderd. Kijk steeds op de officiële websites voor de huidige maatregelen. Klik hier om naar de website info-coronavirus.be te gaan. ---

juni, 2020 - Een verdere versoepeling van de bezoekregeling in de Vlaamse woonzorgcentra en groepen van assistentiewoningen werd door de Vlaamse taskforce goedgekeurd. Zorgcentra krijgen de vrijheid om - uiteraard met respect voor de geldende veiligheidsvoorschriften - een bezoekregeling op maat uit te werken.

De overheid laat dus een versoepeling van de regels toe, maar elk woonzorgcentrum en groep van assistentiewoningen mag binnen dat kader zelf bepalen wat mogelijk is.

In principe mogen de bewoners van deze centra sinds 10 juni bezoek krijgen van maximum 10 personen per week. De bezoekers moeten wel minstens een mondmasker dragen, anderhalve meter afstand houden en zich registreren. Bezoek mag in principe op de kamer van de bewoners, maar in de openlucht is eigenlijk een beter idee. Ook mag de cafetaria of het restaurant opnieuw opengaan.

Bezoekvormen op maat 

De kwetsbaarheid van de bewoners is echter niet overal hetzelfde en kan zelfs per afdeling verschillen. Ook de infrastructurele mogelijkheden zijn niet overal hetzelfde. En uiteraard blijft de veiligheid van de bewoners en medewerkers voorop staan bij de organisatie van het bezoek.

Elk zorgcentrum kan dan ook zelf beslissen hoe ze het bezoek organiseren, hoe lang het kan duren, wat de bezoekmomenten zijn, welke veiligheidsmaatregelen er gelden, en hoeveel bezoekers maximaal (gelijktijdig) zijn toegelaten.

Sommige woonzorgcentra zijn er vandaag al klaar voor. In andere centra zal dat nog wat meer werk vragen, zowel naar de draagkracht van de mensen zelf als naar aanpassingen die er gaan moeten gebeuren.

We raden dus aan om vooraf zeker contact op te nemen met het betreffende zorgcentrum. Net zoals we met z'n allen rekenen op eenieders gezond verstand voor het al dan niet gaan bezoeken van een familielid of geliefde.

VIND HIER WOONZORGCENTRUM OP POSTCODE

VIND HIER GROEP VAN ASSISTENTIEWONINGEN OP POSTCODE

Veiligheid eerst

De veiligheid blijft de eerste prioriteit en we moeten met z'n allen voorzichtig blijven om elk risico op besmetting tot een minimum te beperken.

Hou daarom zeker rekening met volgende zaken:

  • Respecteer de "social distancing" of veilige afstand van 1.5 m tegenover de bezoekers
  • Hanteer de noodzakelijke basishygiëne: het grondig wassen van de handen voor uw bezoek is een minimum
  • Draag een mondmasker (het is soms niet verplicht, maar wel steeds aan te raden)
  • Organiseer uw bezoek idealiter in open lucht. Indien dit niet kan, verlucht nadien goed de ruimte.
  • Het spreekt vanzelf dat het bezoek verboden is als de bewoner ziek is of u als eventuele bezoeker ziek bent

Kijk voor meer informatie op de website van Zorg en Gezondheid

Daarnaast wensen we nogmaals te herhalen dat elk zorgcentrum zelf kan beslissen hoe ze het bezoek organiseren. Neem dus zeker vooraf contact op.

Tot slot wensen we u een fijn bezoek en een warm weerzien toe!