Zorgvolmacht: wat is het en hoe zorg je ervoor?

Je hebt er misschien al van gehoord: een zorgvolmacht. Maar wat is het precies en waar vind je meer informatie hierover? We helpen jou met dit artikel alvast graag op weg.

Wat is een zorgvolmacht? wat is een zorgvolmacht

Een zorgvolmacht is een document waarin je een persoon (of personen) naar keuze aanduidt, op het moment dat je nog wilsbekwaam bent, om in jouw plaats te handelen zodra je dat zelf niet meer kan.

Bijvoorbeeld wanneer je op (veel) latere leeftijd dementie zou krijgen en zelf geen beslissingen meer kan nemen omtrent jouw vermogen (wilsonbekwaamheid), dan kan deze persoon (of personen) die je hebt aangeduid, zorgen voor jouw vermogen. Je laat hiermee toe dat ze specifieke of algemene handelingen stellen met betrekking tot jouw vermogen.

Door een zorgvolmacht op te stellen anticipeer je dus op jouw mogelijke wilsonbekwaamheid. Het document voorkomt dat je vermogen wordt geblokkeerd door een voortdurende tussenkomst van een rechter.

Maar ook beslissingen over je persoon, bijvoorbeeld over jouw arts, latere woonplaats (woonzorgcentrum), thuisverplegend personeel, enz… kan je opnemen in een zorgvolmacht.

Hoe zorg je voor een zorgvolmacht?

Een zorgvolmacht mag je zelf opstellen.

Hiervoor bestaan er ook 'Modelteksten'. Bijvoorbeeld de volgende: Overeenkomst van plaatsvertrouwing van ere-vrederechter Jan Nolf (zoek best op Google voor een recente versie).

Op zich hoef je hiervoor dus niet verplicht een beroep te doen op de notaris om de zorgvolmacht op te stellen, maar het is aangewezen om dat wel te doen. Bijvoorbeeld om de ‘omvang’ duidelijk te maken. Of om een onpartijdig persoon met kennis ter zake hiernaar te laten kijken. In het kader van een toekomstige schenking of de verkoop van een onroerend goed is het wel verplicht.

Jij én je volmachthouder(s) moeten het document ondertekenen.

Vervolgens dient de zorgvolmacht geregistreerd te worden.

De zorgvolmacht is namelijk pas geldig als je het document laat registreren bij het Centraal Register van Lastgevingen (CRL). Hiervoor dien je te gaan naar de griffie van de rechtbank of naar een notaris.

Erkenning in andere Europese landen

Sinds 1 januari 2021 wordt de zorgvolmacht die je in België hebt opgesteld in een aantal andere Europese landen erkend. Het gaat om Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Cyprus, Tsjechië, Finland en Letland. Dit zijn allemaal landen waar het parlement het Haags Verdrag inzake de bescherming van kwetsbare personen heeft goedgekeurd ( "geratificeerd").

Meer informatie nodig?

Hiervoor kan je natuurlijk zoeken op het internet voor actuele informatie over dit onderwerp.
We raden je de website van Notaris.be hiervoor aan.

Je kan ook steeds een afspraak maken met een notaris voor meer uitleg omtrent deze delicate kwestie.

 

 

LEES OOK VOLGEND INTERESSANT ARTIKEL:

EEN DAGJE OUDER, EEN DAGJE NAAR ZEE! - ENKELE PRAKTISCHE TIPS