Pensioensparen: vroeg beginnen is slim

Sinds de start van het wettelijke pensioensparen, in 1996, hebben de pensioenspaarfondsen een gemiddeld rendement neergezet van 6,4 procent. Dat is 4,3% boven de gemiddelde jaarlijkse inflatie in die periode.

Stel dat de fondsen die prestatie volhouden en dat de huidige regels blijven bestaan. Wat betekent dat voor een jongere die vandaag met pensioensparen begint?

Interest-op-interest

De beroepsvereniging Beama maakte begin december 2014 de berekening voor een jongere die op zijn 18de start met pensioensparen, altijd het jaarlijkse maximumbedrag inbrengt en dit tot zijn 64ste volhoudt.

Dit is het resultaat:

  • eigen inbreng: 46.490 euro
  • eindkapitaal: 265.105 euro.

Hier is natuurlijk de magie van de interest-op-interest aan het werk.

Dank u, fiscus

Het wordt nog mooier. Van een inbreng van 940 euro keert het jaar nadien 282 euro terug in de vorm van een belastingvermindering. Het komt er op neer dat je netto, na dat eerste jaar, slechts 55 euro per maand hoeft te storten in je pensioenspaarfonds.

Cadeauidee?

Beama laat zijn berekening starten op 18 jaar. Dat is erg jong, want weinigen verdienen dan al hun eigen boterham. 25 zou een meer realistische startleeftijd zijn. Maar misschien kunnen de (groot-)ouders helpen die periode tussen 18 en 25 te overbruggen?

Wil u de details nalazen op een document van Beama, klik dan op deze link: Pensioensparen: een noodzaak.

 

 

Eenmaal het pensioensparen erop zit kan u eventueel beleggen in serviceflats.

ZOEK HIER SERVICEFLATS TE KOOP