Ouderen en het internet

Maart, 2021 - De impact van corona en de lockdown-maatregelen laat zich ook voelen in de internetactiviteiten. Er wordt meer gebeld of gevideochat via het internet – een kleine 70% van de Belgische bevolking doet dit ondertussen – en het percentage Belgen dat een online cursus volgde verdubbelde tot 18% afgelopen jaar. Het zijn maar enkele cijfers om te duiden hoe belangrijk het internet is geworden. Al blijft het internetgebruik opvallend lager onder de oudere bevolking en kan zeker niet iedereen mee. Tijd om vooruitgang te boeken!

Hoe zit het met de internet cijfers? 

73% van de ouderen tussen 65 en 74 in ons land hebben tijdens de laatste drie maanden het internet gebruikt. Daar tegenover staat dat 22% van de 65- tot 74-jarigen nog nooit actief was op internet. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau, naar het ICT-gebruik bij huishoudens. Gegevens voor ouderen boven 74 jaar zijn jammer genoeg niet beschikbaar.

Een jaar voorheen, in 2019, bracht dit zelfde onderzoek aan het licht dat 3 op 10 Belgen (een 30% dus) tussen 65 en 74 jaar niet over digitale basisvaardigheden te beschikken. En dat 27% van diezelfde bevolkingsgroep niet over een internetverbinding beschikt.

Misschien komen deze cijfers niet als een verrassing. Deze cijfers leggen wel duidelijk bloot dat er een heel deel ouderen nog niet actief is op het internet en vermoedelijk een nog groter deel niet meekan met de digitale (r)evolutie.

Nood aan een sterk e-inclusiebeleid

Online een afspraak maken voor een consultatie bij de dokter of tandarts, online reserveren bij je favoriete restaurant, online winkelen en je bankverrichtingen doen, via je smartphone je stappen tellen, je hartslag en bloeddruk bijhouden, … De digitalisering zit in heel wat facetten van ons leven verweven en door de coronacrisis is dit nog toegenomen.

Meer dan ooit ondervinden veel ouderen heel wat drempels in digitale communicatie en dienstverlening. De crisis zorgt voor afhankelijkheid en machteloosheid.

Er is nood aan een sterk e-inclusiebeleid. De Vlaamse regering trekt in haar relanceplan resoluut de kaart van de digitalisering. Vlaanderen moet digitaal transformeren tot een toonaangevende data-economie en -maatschappij. Maar dat beleid vereist het aanpakken van de verschillende drempels waarmee ouderen worstelen om digitaal te participeren.

De Vlaamse Ouderenraad formuleerde daarom een advies met 7 aanbevelingen die een kwalitatieve dienstverlening voor iedereen moeten garanderen. Adviezen die gaan van meer gebruiksvriendelijkheid van digitale dienstverlening tot blijf investeren in niet-digitale persoonlijke dienstverlening. Meer informatie over deze aanbevelingen vindt u hier. En zo zijn er gelukkig nog initiatieven.

Vandaag al werken aan meer digitaliteit

We kunnen naar deze cijfers kijken, of we kiezen ervoor om deze vandaag al proberen – beetje bij beetje – te verbeteren. U raadt het vermoedelijk al, Woonzorgweb kiest voor het tweede.

U hoeft niet zelf een computer te kopen om op het internet te raken. Vaak vindt u op een van deze plekken in de buurt mogelijkheden om gratis op het internet te gaan:

  • de plaatselijke bibliotheek
  • uw gemeente
  • een lokaal dienstencentrum
  • een OCMW
  • uw woonzorgcentrum

Wilt u zelf internet in huis halen, dan hebt u niet veel nodig: een computer, laptop, tablet of smartphone en uiteraard een internetverbinding. Voor deze internetverbinding volstaat vaak een kleine uitbreiding van uw tv- of telefoonabonnement. Op sommige plaatsen kunt u gebruik maken van draadloos internet (wifi). Er zijn verschillende soorten abonnementen.

  • Vast: om thuis op het internet te surfen
  • Mobiel: om via uw gsm of tablet te surfen waar u maar wil

U kunt bij heel wat telefoon- en kabeloperatoren terecht voor een internetverbinding. U vraagt best goed na wat er in het aanbod zit dat u wil. Er bestaan immers grote prijsverschillen. Om daarvan een overzicht te krijgen, kunt u terecht op bestetarief.be. Met behulp van die website kunt u een voordelig tarief berekenen of laten berekenen.

Bent u ouder dan 65 jaar en hebt u een beperkt inkomen? Dan hebt u misschien recht op een sociaal tarief en betaalt u dus minder voor uw abonnement. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) of bij uw operator. Komt u in aanmerking voor een sociaal tarief? Dan dient u een aanvraag in bij de operator van uw keuze.

Een internet opleiding volgen

Er bestaan heel veel opleidingen waar u als leek of als gevorderde computerlessen en lessen voor het internet kunt volgen. Bijvoorbeeld bij Seniornet Vlaanderen.

Elk jaar vindt in Vlaanderen een digitale week plaats. Er zijn dan heel wat verschillende leuke leerrijke activiteiten.

Voor intensere opleidingen kunt u onder meer terecht in een Centrum voor Basiseducatie of in een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Op hun website vindt u een ruim aanbod, zoals bijvoorbeeld de Basiseducatie “Open ICT”. Beide centra maken onderdeeld uit van het volwassenenonderwijs.

Een ander initiatief in Vlaanderen en Brussel zijn de Vormingplus-centra (AVANSA). Zij organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en die deelname aan de samenleving stimuleren.

Een webinar volgen

Er zijn ook steeds meer webinars, dat is een lezing, workshop of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet, specifiek voor ouderen.

Zo organiseert Vief, een sociaal-culturele vereniging van en voor 60-plussers en gepensioneerden, bijvoorbeeld een Digitale Week: 29 maart – 2 april 2021 met interessante webinars. Klik hier voor meer informatie.

 

Hopelijk helpt bovenstaande informatie velen onder u, of vrienden en familie, een beetje om iets digitaler te worden. Ons advies is: heb geen schrik voor iets nieuws, probeer het en u zal zien dat het best meevalt. En dat er een nieuwe wereld met meer contacten kan opengaan. Veel succes!